Skip to main content Ingeborgs saffranslängd
1 längd
Ingredienser
Degen
| Mängd | Ingrediens |
| 2.5 dl | ljummen mjölk |
| 1 dl | smält smör |
| 1 1/2 dl | socker |
| 1 påse | jäst |
| - | salt |
| 1 g | saffran |
| 9-13 dl | mjöl |
| 1 skvätt | mörk rom |
Fyllning
| Mängd | Ingrediens |
| - | mandelspån (hackad) |
| - | florsocker |
| - | smör (rumstempererad) |
Garnering
| Mängd | Ingrediens |
| - | mandelspån |
| 1 st | ägg |
Utförande
Degen
- Lägg saffranen i rommen så den får suga åt sig
- Blanda mjölk, smör, saffransrom i en bunke
- Blanda ut jästen i delar av mjölet och tillsätt tillsammans med socker och salt
- Arbeta till en luftig deg och tillsätt mjöl efter behov
- Låt degen jäsa under en duk i 30 minuter
- Kavla ut degen på en plåt (med bakplåtspapper)
Fyllning
- Bred ut smör på degen
- Lägg florsocker och hackad mandelspån som en strimma i mitten på degen
- Rulla till som en rulltårta och dela på mitten
- Klipp “tvärsnitt” i rulltårtorna och lägg varje bit åt varannnat håll
- Sätt på ugnen på 200 grader
- Låt längderna jäsa under duk i 30 minuter
Garnering
- Pensla med ägget och strö över mandelspån
- Grädda i mitten av ugnen tills det ser bra ut