Ingeborgs saffranslängd

1 längd

Ingredienser

Degen

Mängd Ingrediens
2.5 dl ljummen mjölk
1 dl smält smör
1 1/2 dl socker
1 påse jäst
- salt
1 g saffran
9-13 dl mjöl
1 skvätt mörk rom

Fyllning

Mängd Ingrediens
- mandelspån (hackad)
- florsocker
- smör (rumstempererad)

Garnering

Mängd Ingrediens
- mandelspån
1 st ägg

Utförande

Degen

  1. Lägg saffranen i rommen så den får suga åt sig
  2. Blanda mjölk, smör, saffransrom i en bunke
  3. Blanda ut jästen i delar av mjölet och tillsätt tillsammans med socker och salt
  4. Arbeta till en luftig deg och tillsätt mjöl efter behov
  5. Låt degen jäsa under en duk i 30 minuter
  6. Kavla ut degen på en plåt (med bakplåtspapper)

Fyllning

  1. Bred ut smör på degen
  2. Lägg florsocker och hackad mandelspån som en strimma i mitten på degen
  3. Rulla till som en rulltårta och dela på mitten
  4. Klipp “tvärsnitt” i rulltårtorna och lägg varje bit åt varannnat håll
  5. Sätt på ugnen på 200 grader
  6. Låt längderna jäsa under duk i 30 minuter

Garnering

  1. Pensla med ägget och strö över mandelspån
  2. Grädda i mitten av ugnen tills det ser bra ut